Sous Vide Stav (Cirkulator)
Sous vide-stavar för både privat och kommersiellt bruk
Sous vide-metoden blir fortsatt mer och mer populär och om man har smakat mat lagad med metoden tidigare, så vet man varför. En sous vide-stav är en viktig del i denna teknik, där önskemålet är att uppnå en konstant och exakt temperatur i sitt vattenbad och det är det som sous vide-stavarna gör.
Om du inte har provat att tillaga mat med sous vide-metoden tidigare kan det vara utmanande att navigera bland de olika möjligheterna. Det finns många olika typer av sous vide-stavar, som var och en passar till olika ändamål och önskemål. Om du bara vill använda din sous vide-stav för privat bruk hemma kan det vara en bra idé att börja med en stav som är avsedd för cirka 20 liter. Dessa är vanligtvis mer prisvänliga och passar till mindre portioner.
Om du däremot ska använda sous vide-staven i professionellt syfte bör du naturligtvis investera i en cirkulator som har kraftfullare specifikationer och som kan cirkulera mer vatten åt gången. Viktigast är dock att välja en sous vide-stav med en passande kapacitet som passar dig. Här på sidan hittar du sous vide-stavar för alla behov, oavsett om de ska användas i en mindre kastrull eller i ett vattenbad på upp till 65 liter.
Fördelarna med en sous vide-stav
Det finns många fördelar med en sous vide-stav. En av de största fördelarna är att de gör det möjligt för dig att tillaga mat i förväg och fortfarande ha den fräsch och varm vid servering. Dessutom kan du när du har tillagat maten med sous vide-metoden, vänta med att servera maten tills du är redo, du behöver bara förvara maten i kylskåpet eller frysen efter att du tagit den ur vattnet. När du är redo att servera din mat, tar du bara maten ur påsen, värmer den och serverar den.
En annan stor och viktig fördel med att tillaga mat med en sous vide-stav är att de gör det möjligt för dig att tillaga din mat på ett hälsosammare sätt. Detta beror på att när maten tillagas i en vattentät påse, behåller den alla sina näringsämnen och vitaminer. Dessutom kräver sous vide-metoden inte tillsats av vare sig olja eller fett. Det gör att sous vide-metoden är en hälsosammare metod att tillaga mat på än traditionella metoder som till exempel stekning eller sautering.
En sous vide-stav ger dig möjlighet att tillaga din mat till perfektion utan att behöva fylla hela köksbordet med en massa stora maskiner. De flesta sous vide-stavar är utformade för att ta upp minimalt med plats men ge största möjliga kapacitet.
Kontrollera tillagningen från din mobila enhet - även när du inte är hemma
Även om sous vide-stavar har funnits sedan 1960-talet var det först 2015 som en sous vide-stav med wifi introducerades. Det var Anova som lanserade den, och sedan dess har flera tillverkare utvecklat en sous vide-stav med wifi. Wifi-funktionerna är en smart uppgradering för ditt sätt att laga mat på. Genom att ansluta din smartphone eller surfplatta till din sous vide-stav kan du enkelt övervaka och kontrollera tillagningen av din mat. Dessutom kan du också ladda ner och dela recept med andra och få tillgång till en värld av möjligheter inom matlagning. Sous vide-stavar med wifi-funktioner ger dig alltså möjlighet att tillaga din mat efter dina preferenser, så att du får ett perfekt resultat varje gång. Med wifi-funktionen kan du spara ännu mer tid på matlagningen än vad du tidigare upplevt med sous vide-metoden. Du behöver faktiskt inte ens vara hemma för att styra din sous vide-stav med wifi. Hos Sousvideshop.se säljer vi sous vide-stavar med wifi från Anova och iVide.
Vad behöver du egentligen?
Om du behöver en app eller Wi-Fi beror till stor del på dina behov - och om du bara vill att saker fungerar eller om du vill ha den ultimata kontrollmöjligheten. Ofta beror detta på budget och användning. Om du till exempel behöver använda en cirkulator professionellt i en restaurang, är det klart att du bör ställa högre krav på sous vide-cirkulatorns egenskaper. Under var och en av våra produkter kan du se vad cirkulatorn är bäst lämpad för - om den är bra för hemmabruk eller om den lämpar sig för restauranger, kaféer, catering och storkök.
Är du helt ny inom sous vide? Då kan det vara en bra idé att investera i en av våra paketlösningar. Detta kan vara ett bra sätt att komma igång med sous vide-världen och du får allt du behöver i en enda paketlösning. Du hittar alla våra paketerbjudanden här.
Tar inte upp mycket plats i köket - flexibel kapacitet
Det kan finnas flera fördelar med att investera i en sous vide-stav eller en termisk cirkulator, som det kallas på engelska. Cirkulatorn används ofta i stora kök eftersom den vanligtvis har större kapacitet och inte tar upp mycket plats. En av de stora fördelarna är att den har en mycket flexibel kapacitet som enkelt kan anpassas till exakt den mängd du vill ha. Detta är helt utan att behöva ge upp perfekta, enhetliga resultat eller full kontroll över matlagningen.
Enkelt och bekvämt
De flesta sous vide-cirkulatorer är mycket enkla att använda. De ska bara fästas på kanten av en livsmedelsgodkänd behållare. Detta görs oftast med hjälp av klämman som sitter på staven. Ståldelen sänks sedan ner i vattnet med uppvärmningselement och cirkulationspropeller. Därefter ställer du in temperaturen på cirkulatorn. Alla cirkulatorer levereras med en användarvänlig display som enkelt guidar dig. När du har ställt in cirkulatorn värmer den vattnet till den angivna temperaturen och därefter behöver du bara hålla koll på när maten är klar.
Saknar du vakuumpåsar eller en vakuumförpackare för sous vide eller annan typ av gastronomi? Du hittar ett stort utbud av tillbehör till sous vide här.
Hur använder man en sous vide-stav?
En sous vide-stav används genom att den fästs på en lämplig behållare med vatten och sous vide-staven/cirkulatorn ställs in på önskad temperatur. Sedan läggs maten i en vakuumförseglad påse och sänks ner i det uppvärmda vattnet. Sous vide-staven cirkulerar nu vattnet och ser till att vattnet har en jämn temperatur, vilket ger en jämn och perfekt tillagning av maten.
Vad är en sous vide-stav?
En sous vide-stav, även känd som sous vide-cirkulator, är en enhet som används för att tillaga mat vid en exakt och kontrollerad temperatur. Sous vide-staven ställs in på önskad temperatur, sänks ner i vatten och ser sedan till att uppvärma och cirkulera vattnet så maten tillagas vid en jämn och enhetlig värme.