KONRO GRILL (YAKITORI GRILL)
Vad är en Yakitori-grill (Konro-grill)?
Vad betyder Yakitori och Konro? Medan Konro direkt översatt betyder "spis", betyder "Yaki" grillad och "tori" fågel. Så direkt översatt betyder Yakitori därmed "grillad fågel". Yakitori är känd som små bitar av fågel, fisk och grönsaker på bambuspett, som grillas på just en Yakitori-grill.
När man talar om Yakitori nämner man oftast kyckling, men det betyder inte att du bara kan tillaga kyckling på din Yakitori-grill. Här är det faktiskt bara fantasin som sätter gränser för vilka matäventyr du kan ge dig ut på!
Yakitori är en speciell, gammal japansk grillteknik
En Yakitori-grill är lång och smal, och bredden är vanligtvis anpassad för att du ska kunna grilla små spett på rad. Tekniken har använts i Japan i många år och har så småningom börjat sprida sig till danska kök och hem.
Yakitori/Konro-grillen är tillverkad av ett speciellt naturligt material som bara finns inom ett begränsat geografiskt område. Det innebär att denna typ av grill är både exklusiv och eftertraktad. Idag kan du lyckligtvis få tag på den här typen av grill även om du inte är miljonär - och vi har grillar både för privat bruk och för företag.
Så tillverkar du en Konro-grill
När en Konro-grill tar form sker det med utgångspunkt i diatomit. En Konro-grill kan tillverkas på två olika sätt: för hand eller genom att pressa den.
Den handgjorda Konro-grillen
Blocken skärs ut i den form som grillen ska ha, varefter de formas och urholkas för hand med hjälp av händer och verktyg. Detta görs med stor respekt för materialet. När blocken har formats måste de sedan bakas. De bakas i upp till 12 timmar vid temperaturer upp till 1000 grader Celsius. Därefter slipas blocken och spännband sätts på.
Den handgjorda Konro-grillen är inte lika tålig som den pressade modellen och är därför perfekt för användning hemma, där den passar utmärkt för picknick, grillning på terrassen (eller balkongen) och så vidare.
Den professionella Konro-grillen
Den professionella Konro-grillen börjar med att formges av krossad diatomit/kiseldioxid som utsätts för högt tryck och sedan hög värme. Resultatet blir en extremt tålig grill som klarar även de mest hektiska dagarna i ett professionellt kök.
Den professionella Konro-grillen är också perfekt för entusiastiska amatörer om man önskar en grill som kan stå utomhus - till exempel som en del av ett utomhuskök.
Så tillagar du de läckraste Yakitori-spetten
Hemligheten bakom att göra läckra Yakitori-spett är att låta spetten ligga i vatten över natten. På så sätt absorberar de vätska och bränns inte så lätt när de utsätts för den intensiva värmen på Konro-grillen. Genom att använda ett litet spjäll på sidan kan du enkelt reglera syretillförseln till kolet och därmed styra temperaturen.
Dessutom bidrar grillens form till att hålla värmen hård och direkt. Det gör det möjligt att snabbt tillaga råvaror. Den korta tillagningstiden gör också att spetten förblir saftiga. Så Yakitori-grillen, och Binchotan-kol, är ett utmärkt tillskott till det professionella köket.