Fläskfilé med kryddörter tillagad i sous vide och serverad med en härlig krämig ärtpuré och potatis vänd i brynt smör.
2 personer
Förberedelsetid
10 minuter
Tillagningstid
1 tim och 10 min
Total tid
1 tim och 20 min
Ingredienser:
1 knippe persilja (färsk)
1 knippe timjan (färsk)
1 dl. ströbröd
1⁄2 tsk flingsalt (tex. Maldonsalt)
10 gram smör
200 gram ärtor (gärna frysta)
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
1⁄2 dl vispgrädde
1 tsk citronjuice
1⁄2 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
300 gram potatis
Fläskfilé sous vide (del 1)
Börja med att putsa köttet genom att ta bort silversenan och ändstyckena. Fläskfilen ska vara enhetliga i bitar. Köttet som skärs av kan skäras i tärningar och ev. frysas. Den kan sedan användas i t.ex. en filégryta.
Krydda köttet med salt och peppar och vakuumpacka det.
Tillbered den i 1 timme och 15 min vid 58 grader i sous vide/vattenbad
Kryddörter
Skålla örterna (t.ex. under en kokande kran) och lägg dem att torka på en plåt med bakplåtspapper. Torka dem i ugnen på 50 grader i 30 minuter.
Mixa de torkade örterna tillsammans med rasp och flingsalt i en mixer eller med en stavmixer.
Blandningen kan endast användas på kött som är tillagat. Den ska inte användas för panering.
Ärtpuré
Hacka lök och vitlök grovt. Stek dem mjuka och gyllene på medelhög värme i en panna. Det tar 4-5 minuter.
Tillsätt de frysta ärtorna och det vita vinet. Låt det puttra i 5 minuter och tillsätt grädde, citronsaft, äppelcidervinäger, salt och peppar.
Häll lite av vattnet från de kokta ärtorna – kom ihåg att spara det.
Mixa purén med en mixer eller stavmixer. Tillsätt kontinuerligt det återstående vattnet tills purén är fin och slät.
Tillsätt gärna lite av det bruna smöret från den brynta filén.
Potatis
Skrubba/skala potatisen och halvera de som är för stora så att alla blir så lika som möjligt.
Koka potatisen i totalt 10 - 20 minuter i en kastrull med lite salt i vattnet. Potatisen är klar när den är mjuk – låt den behålla lite tuggmotstånd.
Den kokta potatisen vänds kort i det resterande brynta smöret i pannan.
Fläskfilé sous vide (del 2)
Ta upp köttet ur påsen, torka det väl, antingen med en kökshandduk eller hushållspapper.
Nu ska köttet ha stekyta. Hetta upp en panna med olja till mycket hög värme.
Lägg en rejäl klick smör i pannan och stek köttet i 15 - 20 sekunder på båda sidor. Köttet är ju tillagat så stekningen i pannan är bara för att ge det en fin stekyta.
Ta bort köttet från pannan och rulla det i kryddörterna.
Skär filén i 2-3 cm skivor och strö den med flingsalt.
Servera med potatis och ärtpuré.
Smaklig måltid!
Vi har fått detta läckra recept från Per Asmussen från GastroFun.dk.
© - Upphovsrätt - Allt innehåll, inklusive recept, på SousVideShop.se är skyddat av upphovsrättslagen.
Vi visar ditt namn och kommentar offentligt på vår webbplats. Din e-post garanterar att den som skrev inlägget kan kontakta dig. Vi lovar att skydda dina personuppgifter.