Utöver att man kan trolla fram fantastiskt kött, grönsaker och fisk vid hjälp att sous vide tekniken, så kan din sous vide maskin också trolla fram mycket annat.
Vid att utnyttja den precisa värmestyrningen kan du plötsligt leka med riktigt många saker som inte har med varken kött, grönsaker eller fisk att göra.
Hollandaise och bearnaise är plötsligt riktigt enkelt att göra. Alla ingredienser till såsen stoppas ner i påsen och stängs och sänks ner i vattenbadet vid låg temperatur. När allt har smält ihop tar du ut det från påsen och vispar ihop det. Och voila, såsen är färdig. Den låga temperaturen gör att såsen inte skär sig eller bränns vid.
Glass är plötsligt också riktigt enkelt att göra. De som har gjort glass har också säkert testat att värma glassen på för hög värme, och därmed har äggulan koagulerat. Det gör att glassen smakar ägg, vilket inte smakar så gott. Vid att värma upp det i en påse i sous vide maskinen undviker man det. Isen blir perfekt tjock, då du kan undvika att äggulan koagulerar.
Choklad kan smälta. Ofta i skål som är nedsatt i en kastrull med vatten i. Vill du smälta choklad och eventuellt göra egna fyllda chokladbrickor så ska chokladen tempereras. Där är också därför det alltid är en så stor skillnad på choklad du gör själv och den du köper.
Chokladen ska igenom flera värmeprocesser för att uppnå hög kvalitet när den stelnar. Det kan endast göra med en precis temperering, då säkrar du även smaken och färgen.
En chocolatier använder sig utav dyr utrustning. Du kan nöja dig med din sous vide maskin och uppnå nästan lika bra resultat.